Vad gör en snickare?

Hej, min bästa vän jobbar som snickare på Tyresö och han pratar ofta om sitt jobb. Så jag tänkte dela med mig av lite information från honom.

En snickare är en person som jobbar med trä och bygger eller reparerar möbler, hus och andra strukturer. De flesta snickare använder handverktyg för att göra sitt jobb men de använder också elverktyg för vissa projekt. De måste ha kunskap om olika typer av trä, hur man skär det och sammanfogar det på rätt sätt. Snickare lär sig ofta genom att arbeta som lärling under en mer erfaren men det finns också yrkesutbildningar för dem som vill bli detta. Min vän jobbar på en byggfirma och han säger att det roligaste med jobbet är att den ena dagen aldrig är den andra lik. Vissa perioder renoverar de bostadshus åt det kommunala bostadsbolaget för att sedan bygga villor. Sedan har de många kunder som vill få hjälp med olika renoveringar och vissa perioder kan det vara arbetsuppgifter som att renovera trappor eller bygga altaner eller staket. Det är också stor brist på snickare så om du känner dig nyfiken på det här jobbet kanske du ska fundera på om detta är någonting som är för dig. Du kommer garanterat att få jobb och du kan jobba inte bara i Eskilstuna utan precis överallt i vårt avlånga land.

Nu frågade jag min vän om det finns någon nackdel med jobbet och han sa att det kan vara ett tungt jobb och om man på sikt kan få värk i armar och rygg eller nacken men det sker väl mest om man inte är så noga med att ta hand om sig själv. Träna gärna på ett gym ett par gånger i veckan så förebygger du många skador som kan komma på lång sikt. Ha det gott!

Jens